39,5 jaar droeg hij het pak, de laatste 4,5 jaar als Commandant Landstrijdkrachten. Per 1 januari 2024 is hij directeur-generaal van Rijkswaterstaat. In deze rol is hij verantwoordelijk voor de aansturing van Rijkswaterstaat en voorzitter van het Bestuur.

Van bezuinigingen naar forse investeringen, van vredesmissies naar een focus op warfighting. Luitenant-generaal Martin Wijnen (57) stond aan het roer van de landmacht op een belangrijk kantelpunt. Per 1 januari 2024 verruilt hij zijn werk voor een baan bij Rijkswaterstaat. “Bij mijn aantreden was de vraag wat de relevantie van ground forces nog was. Sinds de Russische inval in Oekraïne is het volstrekt helder wát we moeten beschermen als we spreken over ‘beschermen wat ons dierbaar is’.”

Drie doelen
Bij aantreden stelde Wijnen drie doelen. Allereerst een landmacht die levert en in staat is de operationele taken uit te voeren. Daarnaast wilde hij een robuuste en wendbare organisatie creëren, waarin wordt samengewerkt met partners. Denk hierbij aan andere landen of het bedrijfsleven. “We gaan onszelf niet aan onze eigen haren uit het moeras trekken. We hebben de hulp nodig van anderen”, aldus de generaal. Hij noemt de mensen ‘het grootste kapitaal’, wat hem brengt bij zijn derde ijkpunt. Een landmacht waar het prettig werken is en waar erkenning en waardering heerst voor het geleverde werk.

Omdenken en balanceren
Problemen? Omdenken! Noem het nuchterheid, noem het oneindig optimisme. “Lukt iets niet? Wees realistisch en geef dat aan bij je opdrachtgever. Maar focus vooral op wat er allemaal wél kan.
Als ik een ding heb geleerd als landmachtbaas, is het omgaan met plotselinge veranderingen. Hadden we een koers uitgezet, konden we opeens terug naar de tekentafel. Alle ontwikkelingen in de wereld maakten duidelijk dat we echt dingen anders moesten gaan doen.”
Aldus de generaal.

Klik hier voor het volledige interview met Martin Wijnen.

Klik hier voor het artikel dat Rijkswaterstaat heeft gepubliceerd.

==

Ter info:

  • Op 9 februari 2021 mocht de Bedrijvensociëteit A37 LGEN Martin Wijnen als spreker verwelkomen.
  • Op 20 maart 2023 mocht de Sociëteit generaal-majoor Jan Swillens verwelkomen.